RSS Feed

Η ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ ΚΙ ΕΣΕΙΣ…

Σήμερα,αν ρωτήσεις και τον πιο απλό άνθρωπο στο καφενείο του χωριού σου:

Τί Ξέρει Για Την Χοληστερίνη,

Θα σου πεί ότι είναι ενα πολύ επικίνδυνο πράγμα, και οτι πρέπει να το κατεβάσει όσο γίνεται πιο χαμηλά…

Ακόμα ξέρει ότι η τιμή της πρέπει να είναι γύρω στο 150 , και η..δική του είναι στα 220..

Αυτός ο ..ακήρυχτος ..πόλεμος , ξεκίνησε πριν 20 χρόνια..κι ο εχθρός ήταν η ολική χοληστερίνη..Στη συνέχεια μετατοπίστηκε στην ..κακή χοληστερίνη:LDL,ή χαμηλής πυκνότητος λιποπρωτεϊνη, για να καταλήξει κάποια στιγμή στον περίφημο αθηρωματικό δείκτη, που μετρά το πηλίκο της ολικής με την καλή (HDL) χοληστερίνη..

Κι όλος αυτός ο βουβός πόλεμος χωρίς κανείς ποτέ να μπεί στον κόπο να διατυπώσει το απλό ερώτημα:

Αφού η χοληστερίνη είναι τόσο επικίνδυνη,

ΓΙΑΤΙ ο οργανισμός μας φτιάχνει ΤΟΣΗ ΠΟΛΛΗ ;

Βλέποντας τον μπαρμπα Γιώργο , στο χωριό , μπροστά απο ένα πιάτο με δυό λαχταριστά τηγανητα αυγά μάτια, σπιτικό τυρί, ντομάτα, πιπεριές και φρέσκο κρεμμυδάκι,να ετοιμάζεται να απολαύσει , χωρίς τύψεις, ένα απίθανα γευστικό, υγειινό και ισορροπημένο πρωϊνό,

σκέφτηκα αν η χοληστερίνη.. είναι απαραίτητη στη ζωή.

Και βέβαια είναι.Από χοληστερίνη, κυρίως, φτιάχνεται κάθε κύτταρό μας.

Σκεφτείτε ότι αν αφαιρούσαμε το 30% απ τη χοληστερίνη ενός ερυθροκυττάρου, η μεμβράνη του θα διελύετο, το ίδιο δε κύτταρο θα κατέρρεε..

Από χοληστερίνη φτιαχνεται κάθε στεροειδής ορμόνη στον άνθρωπο. Και ξέρουμε πόσο σημαντική εργασία επιτελούν αυτές οι μυστήριες (;) ορμόνες, όπως :

κορτιζόλη, αδρεναλίνη,τεστοστερόνη,, οιστρογόνα, δεϋ-δρο-επι-ανδροστερόνη, και τόσες άλλες.

Ας μην κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας.Χρειαζόμαστε χοληστερίνη για να επιβιώσουμε!

Τότε πού στηρίζεται η ομοφωνία της ιατρικής κοινωνίας

οτι δηλαδή η υπερβολική χοληστερίνη αυξάνει την θνησιμότητα,

τη στιγμή που είναι πλέον διαπιστωμένο από πολύχρονες μελέτες οτι

η δραματική μείωσή της δεν μειώνει τη θνησιμότητα

Είναι λυπηρό και τραγικό να διαπιστώνει κανείς οτι :

Δεν υπάρχει καμμιά σχέση ανάμεσα στην υψηλή χοληστερίνη και τον θάνατο απο καρδιοπάθεια σε ανθρώπους <70 ετών,

που αποτελούν την πιο κρίσιμη ομάδα, οπου η χοληστερίνη , θεωρητικά θα προκαλούσε τη μεγαλύτερη ζημιά.Τη δεκαετία του 70 , χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα η  ΚΛΟΦΙΜΠΡΑΤΗ για μείωση της χοληστερίνης.Οντως τα επίπεδα της χοληστερίνης μειώθηκαν εντυπωσιακά.

Ομως ο αριθμός των θανατων μεταξύ αυτών που πήραν την κλοφιμπράτη αυξήθηκε κατα 30 %, σε σχέση με τη ομάδα μάρτυρα, που έπαιρνε εικονικό φάρμακο.

Την δεκαετία του 90, έγινε η γνωστή μελέτη του Ελσίνκι, με πρωταγωνιστή ένα φάρμακο νέας γεννιάς, τη Γεμφι-μπροζίλη, σε 5000 ασθενείς.

Η χοληστερίνη μειώθηκε κατα 10-20 %, αλλά και οι καρδιακές προσβολές κατα 35-40%.

Οντως εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Δυστυχώς όμως η ομάδα θεραπείας είχε πολύ περισσότερους θανάτους απο τη ομάδα μάρτυρα που έπαιρνε εικονικό φάρμακο.

Συμπέρασμα: η θνησιμότητα δεν άλλαξε ΚΑΘΟΛΟΥ.

Στη συνέχεια , έχουμε μια νέα επαναστατική κατηγορία φαρμάκων,

τις στατινες,οι οποίες επιδρούν σέ ένα ενζυμο του ηπατος που ρυθμίζει την παραγωγή της χοληστερίνης :Την ρεντουκταση, (HMG coA reductase).

Για το εν λόγω έζυμο, απενεμήθη το 1985 το σχετικό Νόμπελ ιατρικής.

Αυτό το ένζυμο, ουσιαστικά περιορίζουν όλα τα συγχρονα παραγωγα των Στατινών,

(lovastatin, pravastatin,simvastatin).

Κι όμως,όλοι πλέον γνωρίζουν ότι:

η ρεντουκτάση, ελέγχεται ορμονικά από την ινσουλίνη και τη γλυκαγόνη!

Πιο απλά η ινσουλίνη ενεργοποιεί την ρεντουκτάση,

ενώ η γλυκαγόνη την εμποδίζει….αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το συκώτι να παράγει περισσότερη ή αντίστοιχα λιγότερη χοληστερίνη.Οπως έχουμε πει , το συκώτι μας παράγει το 80% της συνολικής χοληστερίνης μας, έτσι κάθε προσπάθεια μας, μέσω διατροφής, να μειώσουμε την ολική χοληστερίνη μας, σίγουρα δεν φέρνει εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Ας δούμε τί μπορεί να συμβεί με κάποιον που ακολουθεί μια διατροφή με πολλούς υδατάνθρακες, κάτι πολύ συνηθισμένο σήμερα.Τα τριγλυκερίδια του και η ολική του χοληστερίνη είναι πολυ υψηλά και η καλή χοληστερίνη του είναι χαμηλή, γιατί η γυμναστική ή το βάδισμα, του είναι αγνωστα πράγματα.Αυτά δείχνουν  ότι ο συγκεκριμένος ασθενής έχει ήδη αναπτύξει.. αντισταση στην ινσουλίνη και..προπονείται για καρδιοπάθεια.

Ενας καλός παθολόγος θα του συστήσει άμεσα μιά στατίνη, και το προφίλ των λιπιδίων του, θα βελτιωθεί μέσα σε λίγους μήνες.Κάτι παρόμοιο θα μπορούσε να επιτύχει , αν τροποποιούσε ριζικά το τρόπο της διατροφής του.Περισσότερες πρωτεϊνες από ψάρια και κοτόπουλο. Λιγότερους υδατάνθρακες από σιτηρά και αμυλα (ψωμιά κάθε είδους, πατάτα κάθε τύπου, γλυκά γενικώς).

Καλής ποιοτητος εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, και ανθότυρο, και φυσικά ΑΥΓΑ. αυτό το θαύμα της φύσης το τόσο παρεξηγημένο και κυνηγημένο απο τους στενόμυαλους όλου του κόσμου.

Η πρωτείνη του αυγού ( αλμπουμίνη) η οποία , ευτύχώς, υπάρχει και σε αφυδατωμένη σκόνη, είναι ό,τι καλλίτερο σε δομική πρωτεϊνη υπάρχει σήμερα.

Βλέπουμε λοιπόν ότι η διατροφή ΜΠΟΡΕΙ να γίνει το καλλύτερο φάρμακο για τον έλεγχο όχι της χοληστερίνης , αλλά της ρεντουκτάσης, για να έχουμε έμεσα μείωσή της απο το συκώτι μας.Πιο απλά εξηγήσιμο δεν γίνεται…Μειώνουμε τα σκουπίδια υδατάνθρακες που τρώμε..Συνεχίζουμε να τρώμε το αυγό μας, κι είμαστε μια χαρά..Τώρα τί θα μας συστήσει ο καλός γιατρός μας…είναι ένα άλλο θλιβερό επεισόδιο της εξ ίσου θλιβερής πραγματικότητάς μας..Χαίρετε..

copyright ©        http://kosmaser.wordpress.com/

About these ads

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

One response »

  1. Pingback: ΦΛΕΓΜΟΝΗ..ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ..ΤΡΙΛΓΥΚΕΡΙΔΙΑ..ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ | iassis

Υποβολή απάντησης

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

WordPress.com Logo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Log Out / Αλλαγή )

Twitter picture

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Log Out / Αλλαγή )

Facebook photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Log Out / Αλλαγή )

Google+ photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Log Out / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 111 other followers

%d bloggers like this: